Mersin İşçi Avukatı

 

Mersin işçi avukatı işe iade davalarında, kıdem, ihbar tazminatı ile fazla çalışma sürelerinden kaynaklanan davalarda hem işçinin hem de işverenin haklarının korunması için elzemdir. İş sözleşmesi işçinin haklarının korunması için feshe konu olan bir sözleşmedir. Feshe konu olabilmesinin nedeni ise işçinin çalıştığı dönemde elde ettiği yararların korunabilmesi içindir. Yani İş Kanunu’nda temel ilke işçi lehine yorumlama ilkesidir. Mersin işçi avukatı hizmeti sunan büromuz bu ilkenin gereklilikleri kapsamında işveren ve işçi ilişkisinden kaynaklanan davalarda müvekkilinin çıkarlarını profesyonel bir şekilde korumaktadır.

İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi halinde diğer şartların da sağlanmış olması şartı ile genel kural işçinin kıdem tazminatına hak kazanmasıdır. Ancak istisnai de olsa işverenin iş sözleşmesini işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranması halinde yani haksız feshetmesi halinde kıdem tazminatını ödemekten kurtulabilmektedir.

İş sözleşmesinin işçi tarafından feshedilmesi halinde ise genel kural kıdem tazminatının ödenmemesidir. Ancak işçinin haklı bir nedeninin varlığı halinde (askerlik vb.) işçi kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir.

İşe İade Davasında Avukatın Önemi Nedir?

İşe iade davalarından avukatın önemi işçinin işe geri dönme talebinin olması ve yerel mahkemenin kararlarının istinaf aşamasından kesinleşmesinden dolayı önem kazanmaktadır. İşe iade davalarının açılabilmesi için işçinin iş güvencesi kapsamında olması gerekmektedir. Kısaca iş güvencesi kapsamında olmayan işçi işe iade davası açamamaktadır.

İşe iade davası açıldıktan ve işçi davayı kazandıktan sonra işverenin işçiyi işe başlatmaması halinde işverenin tazminat sorumluluğu gündeme gelmektedir.

İşe iade davalarında sürecin uzun olması nedeniyle Mersin işçi avukatı hukuki desteği sunan büromuz davaya hazırlık sürecinden hükmün kesinleşmesine kadar müvekkil çıkarlarını Yargıtay kararları ışığında profesyonel bir şekilde takip etmektedir.

Fazla Çalışma Süreleri Nasıl Hesaplanır?

Fazla çalışma süresi hesaplama yönteminde ilk başta sorulması gereken işçinin fazla çalışma sürelerine karşılık izin kullanmayı kabul edip etmediğidir. İşçinin fazla çalışma sürelerine karşı izin kullanmayı kabul etmemiş olması ya da izin kullanmayı kabul ettiği halde izinlerini kullanamamış olması halinde fazla çalış süreleri gündemi gelecektir.

Fazla çalışma süreleri işçinin yasal çalışma süresi olan haftalık 45 saati aşan çalışmalarında gündeme gelmektedir. Fazla çalışma sürelerinin ücreti işçinin normal mesaisine istinaden aldığı ücretin 1,5 katı olarak hesaplanıp işçiye ödenmesi gerekmektedir.

Fazla çalışma sürelerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu olan fazla sürelerle çalışmadır. Fazla çalışma süresi ile fazla sürelerle çalışma süreleri birbirinden tamamıyla farklıdır.

Fazla sürelerle çalışma iş sözleşmesinde haftalık mesai saatinin 45 saatten az olarak belirlenmişse ve işçi belirlenen süreden haftalık yasal çalışma süresine kadar çalışmışsa bu süre fazla sürelerle çalışma olarak tanımlanmaktadır. Bu süre kapsamında ise işçi normal mesai ücretinin 1,25 katı kadar ödemeye hak kazanmaktadır.

Kıdem Tazminatına Hak Kazanabilmek için Ne Kadar Süre Çalışmak Gerekir?

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için gereken süre deneme süreci dahil olmak üzere 1 senedir. Yani işçi deneme süresi dahil aynı işveren tarafından çalıştırılmışsa sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmemiş olması şartı ile kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.

Askerlik İçin İşten Çıkan İşçi Kıdem Tazminatına Hak Kazanabilir Mi?

Askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Ancak işçi işten ayrıldıktan makul bir süre sonra askere gitmelidir.

Mersin işçi avukatı olarak büromuz işçilik alacaklarını alabilmek için dava hazırlık süreci, arabuluculuk ile dava sürecini profesyonel bir şekilde takip etmektedir. Büromuz müvekkili ile sürekli irtibat halinde kalarak ortaya çıkabilecek hak kayıplarını engellemektedir.

Comments

Popular posts from this blog

Mersin Boşanma Avukatı

Mersin Avukat